Mens Lego Fonden arbejder for at forbedre børns forhold verden over, er der opstået problemer i netop arbejdet med børn.
Lego Fonden har ifølge sin seneste årsrapport modtaget underretninger om "hændelser" i projekter finansieret af fonden, som bryder med Lego Fondens retningslinjer for at beskytte børn.
"I 2023 modtog Lego Fonden underretninger fra vores partnere om hændelser i projekter finansieret af Lego Fonden, der var i strid med vores børnebeskyttelsespolitik og adfærdskodeks," skriver fonden i sin årsrapport.
Lego Fonden beskriver ikke nærmere hvilke problemer vedrørende børn, der er tale om. Det fremgår heller ikke hvilke støttemodtagere, der er involveret, eller hvor i verden, sagerne har fundet sted.
Fundats har siden juni forsøgt at få svar fra Lego Fonden om problemernes karakter, men Lego Fonden har endnu ikke besvaret nogen af spørgsmålene om sagen.
Det fremgår af årsrapporten, at der er tale om tre tilfælde af brud på fondens retningslinjer for at beskytte børn. Det fremgår også, at det ikke er første gang, det er sket. I 2022 var der ni lignende tilfælde.
"I 2023 var der et markant fald i antallet af modtagne underretninger sammenlignet med 2022. Tre underretninger vedrørte mulige brud på børnebeskyttelsespolitikken sammenlignet med ni i 2022," lyder det.
Lego Fondens retningslinjer for børnebeskyttelse indebærer en "nultolerancepolitik over for enhver form for børnemishandling". Alle, der arbejder for eller er tilknyttet Lego Fonden, skal til enhver tid "behandle børn anstændigt og respektfuldt," lyder det i retningslinjerne.
Rammer kernen i fondens arbejde
Spørger man Orla Vigsö, professor i kommunikation ved Göteborgs Universitet, er der betydelige omdømmemæssige risici forbundet med, at der opstår problemer med netop børnevilkår i projekter finansieret af Lego Fonden, som investerer milliarder i det filantropiske arbejde for børns trivsel og læring og samtidig er delejer af en international legetøjskoncern.
"Den type sager er potentielt meget problematiske, fordi det handler om lige netop børn. Også selvom problemerne ikke er opstået i selve Lego Fonden, men ude i de projekter, fonden støtter. Hvis der er børn, der på en eller anden måde har lidt overlast, er det jo noget af det værste, der kan ske," siger Orla Vigsö.
Lego Fonden, som ejer 25 procent af Lego, er i dag Danmarks næststørste fond målt på uddelinger, og fonden uddeler årligt over tre milliarder kroner med et altovervejende fokus på børns læring og udvikling i Danmark såvel som globalt.
Lego Fonden meldte for bare to uger siden ud, at internationale projekter og humanitært arbejde skal fylde endnu mere i fondens arbejde fremover. Herunder i lande, hvor børn bliver ramt af konsekvenserne af kriser og konflikter.
Winni Johansen, professor på Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet, peger på, at Lego Fondens ønske om at støtte projekter i lande, hvor børn er særligt udsatte, samtidig medfører en øget risiko for, at der blandt samarbejdspartnere opstår problemer i arbejdet med børnene.
"Problemet bliver forstærket, når det er kernen i fondens arbejde, arbejdet med børnene, der kan sættes spørgsmålstegn ved. Man giver penge til projekter til støtte for børn, og så opstår der problemer, der har konsekvenser for netop børn," siger Winni Johansen.
"Der er en risiko forbundet med at uddele støtte til projekter globalt. For vi ved, at børns vilkår og sociale forhold varierer verden over. Det er jo blandt andet derfor, man uddeler til bestemte lande. Lego Fonden vil gerne støtte i de områder, hvor der rent faktisk er et særligt behov for støtte. Men det er jo også i lige præcis de områder, forholdene kan være mere kritiske," påpeger professoren.
"Reagerede med passende handlinger"
Det står også klart i Lego Fondens årsrapport, at man fra fondens side har reageret på problemerne. Det fremgår ikke, hvad fonden konkret har foretaget sig som konsekvens af sagerne.
"Når Lego Fonden modtager meddelelser med påstande om sådanne hændelser, tager vi skridt for at sikre, at påstandene undersøges og, hvis de bekræftes, afhjælpes af partnerne, og at der træffes foranstaltninger for at sikre, at yderligere hændelser ikke vil forekomme," skriver Lego Fonden.
"Partnerne reagerede med passende handlinger, og vi fortsætter med at monitorere for at sikre, at partnerne fortsat arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet og uddanne deres personale," skriver fonden.
Den type sager er potentielt meget problematiske, fordi det handler om lige netop børn. Også selvom problemerne ikke er opstået i selve Lego Fonden, men ude i de projekter, fonden støtter.
Orla Vigsö – professor, Göteborgs Universitet
Og det en fordel for Lego Fonden, at fonden selv har valgt at berette om problemet, påpeger Orla Vigsö.
"Det er væsentligt, at man kan signalere, at man spiller med åbne kort. Havde det nu været nogle andre, der havde gravet sagerne frem uden om fonden, kunne det fremstå som om, man forsøgte at holde problemerne skjult. Samtidig kan Lego Fonden i samme ombæring sige, at man allerede har reageret på problemet," siger han.
Nogenlunde samme vurdering lyder fra professor Winni Johansen.
"Man kan ikke gardere sig fuldstændig imod, at der opstår problemer i kæden. Det vigtige bliver derfor, at man kan og vil håndtere problemerne, når de opstår. Man skal kunne vise, at man handler hurtigt og konsistent, når sådan noget sker," siger hun.
"Det er vigtigt, at man er åben om problemerne; men måske frem for alt åben om, hvordan man prøver at undgå problemerne. Offentligheden og samarbejdspartnere har jo en rimelig interesse i, hvad Lego Fonden gør, for at dette her ikke kommer til at ske igen," siger Winni Johansen.
Bestikkelse eller korruption
De problematiske hændelser begrænser sig ikke til sager med børn. I årets løb har Lego Fonden også konstateret et tilfælde af bestikkelse eller korruption, viser fondens årsrapport.
"I 2023 blev vi gjort opmærksom på én sag med påstande om hændelser i strid med vores antikorruptions- og antibestikkelsespolitik, som involverede en af vores partnere," lyder det.
Der er en risiko forbundet med at uddele støtte til projekter globalt. For vi ved, at børns vilkår og sociale forhold varierer verden over. Det er jo blandt andet derfor, man uddeler til bestemte lande.
Winni Johansen – professor, Aarhus Universitet
Heller ikke her beskriver Lego Fonden nærmere, hvad sagen drejer sig om. Det fremgår ikke hvilken af fondens partnere, der er involveret, og heller ikke her bliver det oplyst hvilket land, sagen er foregået i.
"Sager om korruption og bestikkelse ser heller ikke for godt ud. Men der er trods alt ingen personer, der lider direkte skade," siger Orla Vigsö.
Det fremgår, at Lego Fonden eller en samarbejdspartner efter en undersøgelse af sagen har valgt at underrette myndighederne.
"En grundig undersøgelse blev gennemført for at vurdere, om påstandene kunne bekræftes, og de nødvendige og relevante handlinger blev foretaget i den specifikke sag, herunder inddragelse af relevante myndigheder," skriver fonden.
"Åbne kort er måske en tilsnigelse"
Fundats har i juni sendt Lego Fonden en række spørgsmål om sagerne og har ad flere omgange været i kontakt med fondens presseafdeling.
Vi har blandt andet spurgt hvilke konkrete hændelser, der var tale om; hvordan Lego Fonden blev bekendt med sagerne; hvorvidt det var de samme samarbejdspartnere, der var involveret i de tre sager om børn i 2023 og de ni sager om børn i 2022; og hvilke handlinger der er foretaget som konsekvens af sagerne.
Fundats har dog ikke fået svar fra Lego Fonden på nogen af spørgsmålene.
"Åbne kort er måske lidt en tilsnigelse, for problemerne er jo meget abstrakt formuleret i rapporten. Og vi får ikke meget at vide om, hvad der rent faktisk er foregået," siger professor Orla Vigsö.